5 Apple iPhone 15 funktioner vi vill ha på Android

5 Apple iPhone 15 funktioner vi vill ha på Android

iPhone 15-serien är äntligen officiell, och med den kommer ett urval av nya funktioner. Vissa av dem kommer att vara bekanta för Android-användare, men att låna idéer är en ömsesidig process, och Android-tillverkare kommer oundvikligen att ta till sig vissa funktioner från Apple också.

Så vad skulle vi vilja se på kommande Android-telefoner? Tja, vi har några iPhone 15-funktioner i åtanke.

24MP/25MP bilder

En av de mer intressanta kamerafunktionerna som Apple tillkännagav är förmågan att ta 24MP-bilder via 48MP-kameran. Nej, företaget använder inte två-i-en-pixelbrytning, utan kombinerar istället data från en 48MP-bild och en lägre upplöst bild (förmodligen 12MP).

24MP-bilder är en bra mellanväg mellan pixelbundna 12MP och fullständiga 48MP-bilder.

Det här liknar Samsungs Adaptive Pixel-teknik, där företagets Galaxy Ultra-telefoner kombinerar data från en 108MP-bild och en 12MP-bild. Samsungs tillvägagångssätt resulterar dock i en 12MP-bild och är avsett för svagt ljus snarare än en allmän bild med en mellanliggande upplösning.

Vi skulle vilja se att Android-tillverkare erbjuder liknande funktionalitet i framtiden, eftersom 24MP eller liknande skulle ge extra detaljer och upplösning utan bildstorleken och bearbetningskraven hos 48MP eller större bilder.

Vägassistans via satellit

Apple var en del av den första vågen av telefonmärken som erbjöd satellit-SOS-funktionalitet, och nu erbjuder man en ganska cool satellitrelaterad funktion med iPhone 15-serien.

Nu kan du få vägassistans via satellit om du har bilproblem på avlägsna platser. Funktionen fungerar på ett liknande sätt som satellit-SOS, där du väljer ett fördefinierat problem (t.ex. bilen startar inte, punktering, inget bränsle/laddning osv.) och följer anvisningarna på skärmen för att peka mot en satellit och skicka meddelandet.

Vi skulle verkligen vilja se den här möjligheten komma till Android-ekosystemet, eftersom det skulle vara praktiskt för de gånger då du kör längs avlägsna sträckor.

Precisionssökning för vänner

Apple har satsat helhjärtat på Ultra-wideband (UWB)-anslutning, det började med AirTags och används nu snabbt till mycket mer. Företaget använde iPhone 15-lanseringen för att tillkännage ännu en cool UWB-funktion, som gör det möjligt för dig att enkelt hitta dina vänner i den verkliga världen.

Google borde definitivt implementera förmågan att hitta vänner via UWB-anslutning, även om de flesta Android-telefoner ännu inte har UWB.

Vi hoppas att Google implementerar liknande funktionalitet på Android, eftersom det skulle vara praktiskt att hitta någon i en mycket trång miljö (marknad, konsert, en fullsatt galleria). Det enda problemet är att UWB generellt sett är begränsat till de bästa Android-telefonerna, men det skulle fortfarande vara en användbar funktion på plattformen, och UWB borde så småningom bli tillgängligt till lägre prisnivåer.

Thread-stöd

Apple tillkännagav att iPhone 15 Pro och Pro Max skulle bli de första smarttelefonerna med Thread-nätverksstöd. Thread utgör ryggraden i standarden för smarta hem, så iPhone 15 Pro-serien är väl förberedd för framtida Matter-enheter.

Det finns inga aktuella användningsområden för att ha en telefon med Thread-nätverkskapacitet, men vi skulle ändå vilja se detta stöd komma till Android eftersom det skulle kunna underlätta integreringen/styrningen av smarta hem i framtiden. Som tur är verkar det som om Google arbetar på detta.

Tetraprism kameradesign

Apple har äntligen erbjudit en hopfällbar zoomkamera efter att Android-telefoner först erbjöd funktionen redan 2019. Men iPhone-tillverkaren använder en så kallad tetraprism kameradesign i stället för en periskopkameradesign. Periskopsystem placerar kameransensor på sidan av telefonen, medan Apples tetraprism-system har kameransensorn pekandes bakåt, som man skulle förvänta sig.

Android-tillverkare slog Apple till marken med hopfällbara zoomkameror, men Apples tetraprism-ansats har vissa fördelar.

Det sidledes tillvägagångssättet innebär att tillverkarna måste använda en liten kameransensor om inte telefonen eller kamerabumpen är betydligt tjockare för att rymma en större sensor. Det är inte konstigt att de flesta periskopkameror inte är bra på natten, med några undantag.

Detta verkar inte vara ett problem för en tetraprism-design, på grund av den bakåtriktade designen. Detta öppnar möjligheten till större zoomsensorer, vilket möjliggör förbättrade bilder i svagt ljus. Vi hoppas verkligen att vi ser denna ansats på vissa Android-telefoner i framtiden.”

Vanliga frågor

iPhone 15 introducerar flera nya funktioner, inklusive möjligheten att ta 24MP-bilder med hjälp av en 48MP-kamera, vägassistans via satellit, precisionssökning för vänner med Ultra-wideband (UWB) och stöd för Thread-nätverksteknologi.

Vi hoppas att Android-tillverkare kommer att implementera liknande kamerafunktioner i framtiden, som att kunna ta 24MP-bilder genom att använda befintliga högupplösta kameror och erbjuda vägassistans via satellit. Det finns redan planer på att inkludera UWB-teknologi och Thread-stöd på Android-enheter.

Tetraprism kameradesign tillåter användning av större zoomsensorer, vilket resulterar i förbättrade bilder i svagt ljus. Å andra sidan kräver periskopkameradesign en mindre kameransensor eller en tjockare telefon för att rymma en större sensor.

Vissa Android-telefoner har liknande kamerafunktioner, som att kunna ta högupplösta bilder genom att kombinera data från olika källor. Även om inte alla Android-telefoner har Ultra-wideband (UWB) ännu, är det på väg att implementeras på fler enheter. Liknande framsteg görs inom smarta hem-integration med stöd för Thread-nätverksteknologi."